Forrige - Næste
Specialfremstillet beklædning - sildebensmønster
Læs mere om specialfremstillet træbeklædning
Specialprofil - Specialfremstillet fodpanel med profil udført som kopi
Specialfremstilling af buede trælister. Listerne limes op af tynde lister over en spændeskabelon. Herefter skal de planhøvles og profileres.
Specialprofil - Specialfremstillet fodpanel
Specialfremstillet træværk. Vi har specialfremstillet nogle halvstore listeprofiler i fyrretræ. Træprofilerne skal anvendes som gesimslister.
Profilerne er 70 x 96 mm med radius 140mm runding og vi har tildannet dem ud fra kundes tegning.
Læs mere om specialfremstillede træværk
Store profillister. Vi har specialfremstillet fyrretræslister med rundet kant. Profilerne er 65 x 109 mm og tildannet ud fra kundens tegning.
Buede træprofiler. Vi har specialfremstillet en række buede trælister i fyrretræ. Ud over at listerne er buede og profileret er de også skrå på den ene flade.
Det skyldes at de skal passe til en konisk form (et udsnit af en kegle, et kræmmerhus, og ikke en cylinder).
Træprofiler i knastfrit fyrretræ. Vi har specialfremstillet forskellige lister for en kolega. De mange profiller skal bruges til opførelsen af en ny butik.
Specialfremstillede karme. Vi er her i gang med at udføre nogle facadepartier til et sommerhus. De er arkitekttegnede og gør ved første øjekast ikke meget væsen af sig.
Men karmprofilerne har nogle fine detaljer. Der er på indersiden en lille fals. Profilen går igen på både de vandrette og de lodrette karmstykker, og da de er ens i dybden skal der også tages højde for denne lille detalje ved kontrakehlingen. Læs mere om specialfremstillede karme.
Karmprofil. På vores maskinsnedkeri i Frederiksværk specialfremstiller vi nogle store facadepartier til et sommerhus.
Bemærk hvordan arkitekten har valgt at de indvendige lysninger på karmene udføres så de skråner lidt. En lille detalje der øger lysindfaldet. De skrå flader og den lille indvendige fals giver de ellers kraftige karmstykker en lethed, idet de herved visuelt fremstår mere spinkle. Her ses mødet mellem 3 karmstykker: En gennemgående tværpost og to lodposter der hver især er kontrakelet mod det vandrette karmstykke. Snedkersamlingerne udføres skarpkantede. Læs mere om specialfremstillede karme
Indfatning.
Til en indvendig restaurering har vi specialfremstillet gerigter og andre typer af listeprofiler som kopi af eksisterende træværk. På billedet ses nye indfatninger og en indvendig dørkarm. Det nye træværk er tildannet ud fra et stykke oprindeligt gerigt som vi har hjemtaget til vores maskinsnedkeri. Vi har også lavet et par nye blændkarme. Læs mere om indvendig restaurering - specialfremstillet træværk
Spinkle trælister.
Vi har på vores maskinsnedkeri tildannet glaslister af lærketræ, faktisk temmelig mange lister. Glaslisterne af sibirisk lærketræ er tildannet af blokvare, og til en opgave som denne, må man sige man når langt på en planke. Læs mere om maskinsnedkeri
Løsholdt.
Vi udfører her specialfremstillede løsholter til dannebrogsvinduer (en løsholdt i et dannebrogsvindue er det vandrette karmstykke der inddeler karmen i mindre felter, oftest høje felter nederst og lavere felter øverst). Vi havde besøg af en kunde i anden sammenhæng, der gik gennem vores snedkeri og med henvisning til løsholterne kommenterede: når I kører med den profil. Til det må vi sige, at det gør vi da, i hvert fald til disse vinduer, for det er forskrevet i kundens tegningsmateriale. Men næste gang vi har en vinduesopgave med en specialfremstillet løsholt, er det formentlig med en anden karmprofil. Pointen er, at vi ikke tilbyder vores kunder et begrænset udvalg af træprofiler, det være sig karmprofiler, eller en hvilken som helst anden træprofil, men i princippet kan tildanne en hvilken helst profil.
Specialfremstillet forsatsdør med enkeltlagsglas og fyldninger. Vi har tildannet, leveret og monteret en forsatsdør til en halvdør.
Den yderste dørramme er utæt levede ikke op til til de krav der stilles i vores tid. Utætte halvdøre, som denne, må ofte lade livet, men i stedet for at udskifte døren, har man her valgt en forsatsløsning. For forsatsdøre, skal de inderste dørrammer, forsatsrammerne, være så tætte som mulig, mens de yderste dørrammer ikke bør være tætte. På den måde er halvdøren blevet bevaret, og hvad der før var en skavank er nu blevet en del af løsningen. Et rigtig godt eksempel på bygningsbevaring. Arkitekten har gjort meget ud af at finde en løsning, hvor udtrykket i forsatsrammen ikke virker fremmed. Forsatsdøren er udført som en dobbeltdør. Linjerne fra halvdøren er overført til forsatsdøren. Bemærk hvorledes glasfeltets underkant i halvdøren, flugter med glasfeltets underkant i forsatsdøren, og hvordan underkanten af rammestykket over fyldningen i halvdøren flugter med underkanten af samme rammestykke i forsatsdøren. Fyldningen i halvdørens nederste ramme er en diamantfyldning og forsatsdøren er ligeledes udført med diamantfyldninger, en i hver forsatsramme. Listeprofilen rundt om fyldningen på forsatsdøren er den samme som rundt om halvdørens fyldning og profilen på indvendig side af rudefeltet er den samme listeprofil som på indersiden af halvdøren. Snedkerarbejdet er ved at være afsluttet for nu, og der er klar til maling. Kunden står selv for malerarbejdet. Læs mere om forsatsdøre - specialfremstillede fyldninger
Fyrretræsramme med buet inderside i spejlskåret fyrretræ.
Specialfremstillet slagliste.
Til en dobbeltdør i mahogni, som vi er ved at lave på vores snedkeri, har vi lavet et par specialfremstillede slaglister. Ud fra kundens oplæg har vi lavet denne specifikke mahogniliste, med træprofil efter kundens ønske. De 2 mahognilister er udført af FSC certificeret sipo mahogni.
Buet mahogniramme. Dørrammerne til en dobbeltdør er pudset og klar til montering af billedskærerarbejde. Der skal bl.a monteres svaler på de to dørrammers overrammestykker.
For at give plads til denne udsmykning er rammestykket her udført ekstra højt. På grund af den indvendige bue på overrammen, har overrammestykket forskellig højde i hver side, selvom dørens ydre form er retvinklet. De to mahognidørrammer er udført med en udstrakt rundingsprofil, hvilket er en ret almindelig rammeprofil. Dørens to dørrammer er tappet sammen og samlet med skarpkantede snedkersamlinger. Rammeprofilen er samlet på gering, fint snedkerarbejde med tætte samlinger. De to mahognirammer er udført i sipomahogni. Læs mere om specialfremstillede hoveddøre
Mahogniglaslister. Vi har på vores maskinsnedkeri i Frederiksværk tildannet nogle specialfremstillede mahognilister til en dør.
Faktisk er der 2 forskellige profiler, men de minder meget om hinanden, og tanken er at de skal opfattes som værende ens. Der er glaslister og lister til fyldninger. De har samme runding, men glaslisterne er lidt dybere, da glas og fyldninger sider i samme fals, men har forskellig dimension. Der er 2 buede glaslister. Ved buede lister må man ofte ud i at laminere træet op, eller evt. sammensætte den buede liste af flere dellister, for at få et tilfredsstillende åreforløb. Her er krumningen dog ikke større end at hver enkelt buet liste kan fås ud af et stykke træ. Læs mere om maskinsnedkeri
Specialfremstillede vandnæser af spejlskåret fyr. Vi har til et sommerhusbyggeri tildannet drypnæser og andet udvendigt træværk.
Arkitekten hævede baren og forespurgte en spejlskåret løsning for en vandnæse. Vi har gjort vores bedste for at efterkomme ønsket. Vandnæsen er udført med skrå overside og drypnot på undersiden. Vandnæserne skal bruges som afslutninger over døre, vinduer og skydedørspartier. Læs mere om vores håndværk - specialfremstillet træværk
Lille fyrretræsprofil. Fyrretræsprofilen er lavet til en kunde der skal bruge dem i Sverige.
Trælisterne er af svensk fyrretræ der således lige har været over sundet og vende vores snedkeri, er blevet forarbejdet til fyrretræslister, for så at vende hjem til Sverige igen. De små profillister består en ret almindelig profil. Ikke desto mindre har vi speciallavet dem for at møde kundens ønsker.
Mahognidør med fyldning monteret i fals. Fyldningerne til en specialfremstillet fyldningsdør er monteres med mahognilister.
Grunden til at mahognifyldningerne ikke sidder i en not, er at der også er to felter med glas. Skulle et stykke glad gå itu, er det til at skifte, når der er anvendt trælister. Ved en notløsning profileres rammetræet ofte ens på dørens 2 sider. Mahognilisten er udført så det optisk ser sådan ud. Listeprofilen på forsiden svare til rammetræets profil på bagsiden. Som befæstelse har vi anvendt messingsøm, små rundhoved messingstifter. Den lille mahogniliste vi har brugt til fasthold af fyldningen har vi tildannet af træ fra samme mahognitræ som træet brugt til rammetræ og fyldninger. Da døren er olieret er dette prioriteret for at få en tilstræbt ensartethed i træet. Det anvendte mahognitræ er certificeret fsc sipo mahogni. Læs mere om specialfremstillede hoveddøre - specialfremstillede fyldninger
Store profillister i mahogni til specialfremstillede indfatninger. Indfatningerne er opbygget af 2 forskellige træprofiler.
De to mahogniprofiler kan sættes sammen til en samlet profilliste. Den store træprofil er den del af mahogniindfatningen der sidder på dørkarmen. Langs den ene kant har mahogniprofilen en fals på bagsiden, så den passer ind i noten på træprofilen der ses til højre på billedet. Denne mindre profil monteres langs den ydre kant af den store mahogniprofil, og afslutter ind mod væggen. Det er en specialfremstillet indfatning udført efter kundens tegning. Den todelte udformning af mahognigerigterne tjener flere formål. Det ene er at give gerigten volumen. Det andet er at give mulighed for en tilpasning af gerigterne mod en skæv væg. Det tredje formål er afstivning af profillisten. Ved en så bred mahogniindfatning, udført ud af et stykke, med skrånende flader, må det påregnes at selve bearbejdningen kan udløse spændinger, der får indfatningen til at deformere. Ved samlingen med en not støttes den store listeprofil af den lille. Det er store gerigter. Den samlede mahognigerigt er ca. 195 mm bred. Læs mere om specialfremstillet træværk
Mahognitræværk. På billedet ses to forskellige mahognilister. De to trælister udgør til sammen en stor gerigt.
Den samlede mahogniliste måler 70 x 195mm. De specialfremstillede gerigter er olieret og klar til afhentning. Læs mere om specialfremstillet træværk
Kopiering af indfatninger. Vi har tildannet fyrretræsindfatninger ud fra en stump af en oprindelig indfatning. Indfatningerne skal bruges ved en restaurering af en ældre villa.
Vi lagerfører ikke profillister og har ikke et fast sortiment, men løser hele tiden opgaver, med nye træprofiler, på vores maskinsnedkeri i Frederiksværk. En tommelfingerregel er at hvis du kan tegne det, så kan vi udføre det! Læs mere om rekonstruktioner / kopiering
Specialfremstillede fodpaneler i fyrretræ Det er til et 3 delt fodpanel, som opbygges to forskellige profillister i top og bund, med et glat flade imellem, ligeledes i fyrretræ.
Her ses fodpanelets øverste profilliste. Fodpanelet genskaber vi til en ældre ejendom som kopi af de oprindelige fodpaneler. Læs mere om rekonstruktioner / kopiering
Fyrretræspaneller. Vi tildanner høje fodpaneler til en ældre ejendom.
Fodpanelet består af en profileret liste i top og bund og så et glat mellemstykke. I dag vælger mange en løsning i MDF for det mellemste stykke af fodlisten. Men ikke her. Som på den oprindelige fodliste udføres mellemstykkerne også i fyrretræ.
Specialfremstillede fodlister. Vi er ved at tildanne fodlister og andet indvendigt træværk til en ældre ejendom.
Fodliste og øvrigt træværk udføres i fyrretræ. Fodlisterne grundes og males første gang inden opsætning, og herefter står bygherren selv for øvrig malerbehandling. Træprofilen på billedet er den nederste del af et stort specialfremstillet fodpanel, bestående af i alt 3 trælister. Det er opbygget 2 træprofiler og et glat høvlet stykke fyrretræ i mellem. Det er en kopi af de oprindelige fodpaneler i ejendommen. Læs mere om specialfremstillet træværk - rekonstruktioner / kopiering
Buet håndliste. Vi har tildannet buede håndlister i mahogni.
En snedkersvend er her ved at ligge sidste hånd på træværket. Vi har anvendt FSC certificeret sipo mahogni. Læs mere om specialfremstillet træværk
Buet liste og andet buet træværk. Til en massiv egetræsdør har vi udført specialfremstillet træværk i form af en stor buet træfyldning og en krum liste.
Man tænker nok at buede fyldninger sædvanligvis sidder i buede døre, men den udvendige geometri for dørrammen ved denne dør bliver firkantet. Den buede liste er en gesimsliste der skal sidde på dørrammen over den buede fyldning. Den har samme grundform, bare forskudt en anelse.. Læs mere om specialfremstillede fyldninger
Mahognigelænder udført på vores maskinsnedkeri i Frederiksværk. Et buet gelænder er færdigt og klar til afhentning.
Det er altid sjovt og udfordrende med buet træværk.
Gelænderet buer i planet og krummer ud af planet og består af flere stykker. På undersiden af håndlisten er en bred not der passer ned over en stålramme. De forskellige træprofiler er udført på mål og skal bare samles og monteres. Samlingerne er forberedt. Hvert lige stykke er efter aftale udført et par mm på overmål, så der kan justeres på stedet, uden at der skal røres ved de buede stykker håndliste. Til dette mahognitræværk er der anvendt FSC certificeret sipo mahogni. Læs mere om specialfremstillet træværk
Fyrretræsprofiler, fyrretræ i flot formation.
Læs mere om de forskellige træarter vi arbejder med → træ
Oplimning af I-bjælke. Vi er her ved at udføre I-bjælker i bøgetræ, og mange skruetvinger går der til.
Tværsnittet ligner et stort I, heraf navnet. Bemærk at denne i-profil har et asymmetrisk tværsnit. Det mest almindelige er at i-profiler er symmetrisk om både den svage og den stærke akse.
I-bjælke, stort træprofil. Vi er her ved at udføre I-bjælker i bøgetræ, et særdeles hårdt træmateriale. En i bjælke består af to flanger og en krop.
Det er et bøgetræsprofil der således er opbygget af tre delelementer af stavlimet bøgetræ. Krop og flanger er lamineret op af flere bøgetræsstave. Først har vi skåret bøgetræsplanker op i smallere træstave og derefter har vi limet bøgestavene sammen på ny. Flanger og krop er alle forskellige. Den øverste flange består af 3 bøgestave, den nederste af 5 og kroppen af 4 stave. Der er to hovedpointer med at opbygge de kraftige bøgetræsprofiler af stavlimet træ. For det første giver stavlimning et mere roligt og formstabilt slutresultat. Det tager spændingerne ud af træet, når en bøgeplanke flækkes. Når vi så efterfølgende limer bøgetræet sammen på ny, sker der en udligning, så vi får nogle mere rolige træemner, der er mindre sårbare over for fugtvariationer, og som har mindre tendens til at kaste sig, ved den videre forarbejdning. For det andet giver stavlimet bøg en god udnyttelse af træmaterialet. Vi køber bøgeplanker i faldende bredder. Det vil sige, at det er træplanker med en fast tykkelse, men ikke en fast bredde. Savværket kan da få mest muligt ud af træet ved opskæringen. For os giver det ikke anledning til problemer, fordi vi skærer den enkelte bøgetræsplanke op i stave, og derfor i princippet kan bruge planker af enhver bredde. Alt sammen medvirker til en god udnyttelse af bøgetræet. De laminerede bøgetræsemner er fodarbejdet inden de samles til i bjælker. Flange og krop er udført med fer og not. Den primære grund til at udføre denne samlingsdetalje, med not og fer, er at lette arbejdet, da krop og flange hermed styres i forhold til hinanden ved limningen. Læs mere om Specialfremstillet træværk
Specialfremstillet træværk, store træprofiler. Vi er her ved at tildanne et specialfremstillet træprofil i bøgetræ på vores snedkeri i Frederiksværk.
De to store bøgetræsprofiler på billedet viser processen. Først opbygger vi et råemne, det er træprofilen til højre. Herefter forarbejdes dette træemne til det færdige slanke profil til venstre. Denne fremgangsmåde er ikke tilfældig. Enhver forarbejdning frigiver spændinger i træet, og et stort bøgetræsprofil som dette kunne let ende med at vride sig under forarbejdningen. Processen er vigtig, for det endelige resultat. Opbygningen af råemnet, det kantede bøgetræsemne til højre, har vi berettet om i et opslag i sidste uge. Det er et stort træprofil. Der færdige bøgetræsprofil måler lidt over 170 mm i højden og er 150 mm i bredden. Er det nogen der har et bud på hvad det er for et profil? Læs mere om Specialfremstillet træværk
Fyrretræsfyldinger. Vi har udført specialfremstillede fyldinger i fyrretræ. Træfyldingerne er udført som kopi af en eksisterende fylding.
Det er en ret almindelig type fyldingsprofil, men den kan stadig varieres i det uendelige. Det er derfor essentielt med et entydigt udgangspunkt. Det kan være en præcis tegning eller en mindre præcis skitse med påførte mål. Det kan også, som her, rent fysisk være den træprofil der skal kopieres. Forud for tildannelsen af fyldingerne, har kunden indleveret et eksemplar af fyldingen som skulle kopieres. Kunden står selv for at male og montere de nye træfyldinger. Læs mere om Specialfremstillede fyldninger - Rekonstruktioner / kopiering
Specialfremstillet træværk, buet glasliste. Vi udfører runde glaslister til en serie af runde douglasvinduer.
De buede glaslister er udført af forskudte lag af spejlskåret douglas. Hver enkelt rund glasliste er opbygget af 24 korte stykker douglas. De spinkle douglas glaslister har både skrå yderside og skrå inderside. Her ud over er glaslisterne udført med en lille skyggefals. Læs mere om Specialfremstillet træværk - Maskinsnedkeri - Snedkerarbejde
Buet træværk, runde douglasvinduer venter på maleren. Snedkerarbejdet på en serie runde vinduer skrider frem. Det næste vi skal i gang med er lysninger.
På billedet ses både runde karme og runde glaslister. Et rundt vindue er altid en udfordring. Den buede form fås af forskudte lag af korte klodser skåret på smig. Formålet er få fiberretningen til at følge emnets form. Alt andet lige er inddelingen i højere grad bestemt af hvor mange grader buen spænder over, end selve størrelsen på emnet. Ved rundt træværk er spændet 360 og ved 8 inddelinger pr. lag fås en afvigelse på 0-23 grader mellem fiberretning og emnets form. De buede glaslister er opbygget af tre tynde lag spejlsåret douglas og de buede karme består af 4 tykkere lag. Et sådant rundt douglasvindue består af 56 stykker træ. Læs mere om Specialfremstillet træværk - Specialfremstillede vinduer - Snedkerarbejde - Specialfremstillede karme
FIRMAINFORMATION
Winther A/S
Snedker- og Tømrermestre
Jernbanegade 5
3300 Frederiksværk
CVR: 20114436
KONTAKT OS
Tlf.: 4772 0202
E-mail: post@winther-as.dk
Følg os på Facebook
Følg os på Instagram
MEDLEM AF
© Copyright Winther A/S Snedker- og Tømrermestre